Welcome to EnviroDIY, a community for do-it-yourself environmental science and monitoring. EnviroDIY is part of WikiWatershed, a web toolkit designed to help citizens, conservation practitioners, municipal decision-makers, researchers, educators, and students advance knowledge and stewardship of fresh water. New to EnviroDIY? Start here

Yosemitech Y511-A Wiper Problem

Home Forums Miscellaneous Yosemitech Y511-A Wiper Problem

Viewing 1 reply thread
  • Author
    Posts
    • #17455
      James_NZ
      Participant

      Hi all,

      I have one Yosemitech 511-A sensor that turns on the wiper for approximately 30 seconds with each measurement.  The wiper doesn’t move from side to side either, it rotates in a continuous full circle for the full 30s.

      Has anyone experienced this?  Is this a hardware fault?

      James

       

       

       

    • #17456
      Shannon Hicks
      Moderator

      With the Y511-A sensors we have (that were purchased about a year ago), whenever you apply 12v to the power wire, the wiper spins continuously in one direction for 5 full revolutions and then “parks” the wiper blade in the home position.  Then it pauses for a few seconds, then it performs the actual back-and-forth cleaning wipe motion (not full rotations).  We had a couple of them malfunction earlier this year and behave as you’re describing:  continuous motor rotation and no measurement data.  We had to ship them back to Yosemitech for repair.  I suspect that there’s something internal that fails to sense when the wiper blade is at the “home” position, so it just keeps spinning until eventually it times out.  You should contact Yosemitech and see what they recommend, but it’s likely that you’ll need to send it to them for repair.

Viewing 1 reply thread
  • You must be logged in to reply to this topic.